default
Българско национално участие на 87-ми Международен Солунски панаир Thessaloniki International Fair 2023 (TIF 2023) ( от 09.09. до 17.09.) в Солун, Гърция

Българско национално участие на 87-ми Международен Солунски панаир Thessaloniki International Fair 2023 (TIF 2023) ( от 09.09. до 17.09.) в Солун, Гърция

09Септември
 
Министерство на икономиката и индустрията организира българско национално участие в 87-то издание на Международния Солунски панаир Thessaloniki International Fair 2023, в периода 09-17.09.2023 г., гр. Солун, Гърция, в партньорство с Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/.

Тази година България ще бъде страна-почетен гост на най-важното бизнес, финансово, социално и културно събитие за 2023 г. Thessaloniki International Fair 2023.

За периода януари – април 2023 г. българският износ за Гърция е в размер на 1 591,8 млн. лв., като вносът от Гърция се равнява на 1 532,0 млн. лв., което формира положително търговско салдо в размер на 59,8 млн. лв.

Thessaloniki International Fair се организира ежегодно от 1926 г. насам. Участие в изложението през 2022 г. са взели над 1500 изложители от 19 страни, включително ОАЕ, САЩ, Люксембург, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Украйна, Босна и Херцеговина, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Кипър, Грузия, Румъния, Индия, Непал и Египет. 343 фирми са присъствали на събитието под егидата на Съюза на гръцките камари и 46 камари от цял свят. Посетителите са били над 212 363 специалисти и търговци. Изложението протича с богата съпътстваща програма.

По време на 87-мия Международен Солунски панаир се предвижда широко участие на представители на гръцкото правителство, държавни институции и администрация. Организаторите предвиждат широк кръг от икономически сфери, които ще бъдат представени в международното изложение, като: кръгова икономика, автомобилостроене и електромобилност, дигитални технологии, гастрономия и здравословно хранене, мебелна промишленост и др.

Организаторите на Thessaloniki International Fair 2023 предоставят възможност на България като почетен гост да определи програмата на един от дните на съпътстващия форум, който ще се проведе по време на 87-то издание на панаира. С цел успешното и целево представяне на страната, българското Министерство на икономиката и индустрията планира да наеме изложбена площ с размери между 1500 и 2600 кв.м., в Павилион 13. Освен изграждане на български национален щанд, организаторите предвиждат също така и създаване на сцена за културно-развлекателна програма, помещения за В2В срещи и конферентна зала с обща площ около 500 кв.м.

Предвижда се българските компании да бъдат разположени на минимум 20 фирмени щанда с различна големина. Българските участници, представители на фирми и асоциации, ще трябва да покрият разходите за изграждане на изложбените им щандове. Предвидено е най-малките щандове да бъдат с размери от около 15 кв.м., като стойността за изграждане на конструкцията на такъв щанд да бъде на стойност между 1350 и 2250 лв. Участниците ще имат възможност да осъществяват търговска дейност в рамките на панаира.

Участие в панаира могат да вземат предприятия от следните сектори :

 • Високи технологии в областите транспорт, строителство, медицина,
 • автомобилостроене, енергетика и др.;
 • ИКТ и дигитализация;
 • Рециклиране;
 • Био земеделие;
 • Хранително-вкусова промишленост;
 • Парфюмерийна и козметична промишленост;
 • Образование;
 • Туризъм;

Министерство на икономиката и индустрията организира участието на български фирми на Thessaloniki International Fair 2023, като поема разходите за :

 • Наем на изложбена площ;
 • Реклама на българското участие;
 • Съпътстваща програма;
 • Проектиране на националния щанд;
 • Национална идентификация на българската палата;
 • Пропуски на изложителите;

Фирмите, участници в Thessaloniki International Fair 2023 следва да поемат разходите за :

 • Изграждане конструкцията на щанда, съгласно посочените по-горе цени;
 • Спедиция и застраховка на експонатите;
 • Командироване и пребиваване на представител/и от предприятието (пътни, дневни и квартирни);
 • Заявени допълнителни услуги;

Заявки за участие в изложението се приемат в срок най-късно до 28 юли 2023 г. (петък), чрез изпращане на попълнена приложената Заявка за участие по един следните начини :

-лично в деловодството на ИАНМСП или по куриер в срок до 17:30 часа на 28.07.2023  г. на адрес: 1000 София, ул „Леге” № 2-4 или

–подписани с електронен подпис на e-mail: office@sme.government.bg или на www.b2bconnect.bg

За допълнителна информация може да се обръщате към експертите в Министерство на икономиката и индустрията :

г-н Димитър Сълов, тел. 02 940 7710, e-mail: d.salov@mi.government.bg  и

г-жа Даяна Попангелова, тел. 02 940 7697, e-mail: d.popangelova@mi.government.bg


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, 
 
87-ия Международен Солунски панаир – утвърдено изложбено събитие, което е неразделно свързано с историята на модерния икономически и културен растеж на Солун и Гърция. България е първата държава от Балканския полуостров, получила поканата да участва в Панаира като почетен гост. Това съсредоточава вниманието върху страната ни и дава възможност за нов тласък на двустранните политически, икономически и културни връзки. Министерството на икономиката и индустрията е водеща институция по подготовката на участието на България в голямото изложение.

Официалното откриване на българското участие ще се състои на 09.09.2023 г. По време на изложението ще се провежда ежедневна съпътстваща културно-развлекателна програма. В рамките на българското представяне на 11.09.2023 г. ще се проведе гръцко-българска конференция със следните дискусионни панели: „Пристанища и инфраструктура“; „Технологични иновации и цифрова свързаност“; „Енергетика: Изпълнението на Зелената сделка на ЕС в Гърция и България: потенциален енергиен съюз между България и Гърция” и „Кръгов туризъм през цялата година“, в които ще участват български и гръцки представители от най-високо държавно ниво, от бизнеса и научната сфера.

Отправяме покана към Вас да посетите изложбената зона по време на 87-ия Международен Солунски панаир, официалното откриване на българския павилион, както и съпътстващите форуми с участие на страната ни, за които прилагаме програми. 

Моля да ни информирате в случай, че планирате Ваше посещение на 87-мия Международен Солунски панаир.

Повече информация за българското участие тук
 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, 
 
С настоящото бихме искали да ви информираме, че вследствие на създалите се бедствени условия в Република Гърция и последвалите наводнения, министър-председателят г-н Кириакос Мицотакис отменя официалното откриване на Международния Солунски панаир (TIF) и официалните изяви. Останалите мероприятия в рамките на Панаира ще продължат съгласно предвидената програма.


Откриването на Българската Палата на 9 септември 2023 г. е осъществено без съпътстващото провеждане на официална церемония.

Предвид изложените обстоятелства посещението на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков и придружаващата го делегация в гр. Солун, в периода 8-10 септември 2023 г., също е отменено.

Предвиденият за 11 септември 2023 г. гръцко-български бизнес форум се отлага, като гръцката страна предлага същият да се проведе на 16 септември 2023 г..

ЕКИПЪТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА 

Заявка за участие 101.5 KB (doc) Свали
Програма - откриване 71.62 KB (docx) Свали
Културно - развлекателна програма 69.27 KB (docx) Свали
Thessaloniki 2023 - Programme 964.36 KB (pdf) Свали
GREEK BULGARIAN FORUM 2023 124.87 KB (docx) Свали